Pokhara - Reisverslag uit Pokhara, Nepal van Petra Hoeve - WaarBenJij.nu Pokhara - Reisverslag uit Pokhara, Nepal van Petra Hoeve - WaarBenJij.nu

Pokhara

Door: Petra Hoeve

Blijf op de hoogte en volg Petra

10 December 2010 | Nepal, Pokhara

Je gelooft het of niet, maar de goede Sint was ook in Nepal om de vrijwilligers in Pokhara te verwennen op Hollandse wijze in het appartement van Rikie. Samen met zijn Pieterbaas kwam hij maar heel eventjes langs, want dan zou hij net op tijd terug in Nederland zijn voor pakjesavond. Wat een geluk dat tijdsverschil! De Nederlandse pepernoten en chocoladeletters smaakten heerlijk en de warme chocolademelk hebben we erbij gedacht. De kleine cadeautjes vielen ook in de smaak bij iedereen, ook bij diegenen bij wie het Sinterklaasfenomeen totaal onbekend was. Het was met recht een heerlijk gezellig avondje van Sinterklaas.

Jullie horen het, Pokhara is gezellig. Maar vooral schoon na het inademen van de verontreinigde lucht in Kathmandu. En dan heb ik het nog niet over het uitzicht op de fantastische bergketen van de Annapurna. De lucht is strakblauw en de besneeuwde bergtoppen glinsteren in de felle middagzon … dat is volop genieten na de stoffige weken in de hoofdstad.

Maar voor iedereen die graag op de hoogte willen blijven van alles wat ik hier onderneem. Na de twee weken taal- en cultuurlessen in KTM, heb in het weekend een prachtige Boeddhistische tempel in de buurt van KTM bezocht samen met twee andere VSO’ers onder begeleiding van Lakhpa, een van de PGH-medewerkers. Na een gesprek met Lakhpa in het PGH over het Tibetaanse boek van leven en sterven, had hij mij aangeboden om een rondtoer te geven naar het klooster waar hij een aantal jaren als monnik had gewoond en gestudeerd. Helaas was daar geen tijd voor, want de baas van het PGH gaf geen vrije tijd behalve een paar uur. Dus dat werd alleen een toer rondom de Bodhinath Tempel, waarna wij zonder hem de rustgevende en inspirerende omgeving in ons konden opnemen. Een fascinerend gezicht, de monniken en Tibetaanse vluchtelingen die de Chora lopen en tegelijkertijd gebeden uitspreken en de wereld in zwengelen met de gebedsmolens. Innocent, Nilusha en ik hebben uren rondgedwaald rondom deze tempel. Toen de boterlampen werden aangestoken aan het begin van de avond, wierpen de duizenden lichtjes rondom de witte tempel een magische gouden glans op de Stupa met haar Boeddha ogen. Pas na een flink bord met Tibetaanse momo’s te hebben gegeten, lukte het ons drieën om de bijzondere sfeer te doorbreken en een taxi naar het PGH te nemen.

De dagen voorafgaand aan het vertrek op woensdag naar Pokhara, werden gevuld met onder andere een kookles, zodat we straks allemaal ons eigen Daal Bhaat kunnen maken. Zie in een reisverslag van afgelopen zomer wat dat inhoudt. Het is heerlijk en de Nepalezen eten dit 2x per dag, namelijk ’s ochtends en ’s avonds. Verder waren er gesprekken met de programmaleiders over de inhoud van het programma's en de verwachtingen van de nieuwe vrijwilligers. Na een afscheidsavond met de InCountyTraining-club, reis ik met 4 van de ICT naar Pokhara. Karel, Dorieke, Innocent en Teresa gaan allemaal in de stad of in de buurt werken. Maar we zullen eerst nog drie weken taalles hebben in Pokhara. Na een prachtige rit over een lengte van ongeveer 200km, rijden we in 6 uur van KTM naar Pokhara. Na het verlaten van de bergrug rond KTM duikt de weg in een groot aantal haarspeldbochten omlaag. Hij volgt meestal rivieren in diepe valleien. Onderweg heb je een prachtig uitzicht over de rivier Trisuli en de Himalaya bergketen. Bij aankomst in Pokhara worden we in een hotel ondergebracht waar wij kunnen blijven totdat ieder van ons zijn/haar eigen huis heeft gevonden. Hotel Peninsula ligt in het toeristengebied Lakeside. Zoals je het al hoort, het ligt aan een meer en rondom zijn de hoge pieken van het Annapurna massief te zien. De temperatuur is aanzienlijk milder dan in KTM. Overdag is het ruim 20C in de zon, maar ’s avonds koelt het wel flink af. Na het avondeten schiet ik bijna direct mijn bed in om onder de wol nog wat te lezen, schrijven of studeren.

Vorige week werden de dagen vooral gevuld met afspraken met andere vrijwilligers in Pokhara, het District Education Office waar ik mijn baas heb mogen ontmoeten, een nationale vrijwilligersdag bijwonen en niet onbelangrijk het bekijken van verschillende huizen. Het valt niet mee om een geschikte woning te vinden binnen het budget van VSO. Mijn keuze is gevallen op het appartement van Lalitha, een educatie VSO’er die ik ga vervangen. Een klein probleempje is dat zij pas in maart/april vertrekt. In overleg met VSO zal ik deels in het hotel verblijven en tijdelijk bij een andere VSO’er gaan inwonen. Het appartement ligt in een rustige buurt aan de rand van Pokhara en op weg naar de dorpen waar ik de scholen ga bezoeken. Het is ruim, licht met een balkon en dakterras met uitzicht op … jawel de bergen. Kan ik mijn eigen dalen, die ik vast nog ga ervaren wat compenseren met dit uitzicht! Dus nog even wachten totdat ik mijn eigen plek heb, maar dat is het wel waard in vergelijking tot wat ik nu heb gezien.

Sinds maandag zijn de taallessen opgepakt door een knappe leraar; Dinesh. In één week hebben we meer geleerd dan in twee weken bij het CLP in KTM. Niet dat ik nu al vloeiend Nepali spreek, maar er staan al heel veel woorden en zinnen in mijn notitieboek. Op straat of in de restaurantjes kan ik al mini-gesprekjes voeren en verstaan. De mensen zijn superbehulpzaam, dus dat moedigt ook wel aan om te proberen wat je overdag leert. Waarschijnlijk vinden zij het Nederpali wel grappig om te horen! Malaai khusi laagyo! En voor diegenen die een hersenkraker willen voordat er een nieuw bericht op mijn weblog verschijnt: Bholi bihaana ma Baglung busmaa garnchhu. Chutti ma ra saathi Innocent sanga Baglungmaa ghar khojna jaancchu ra haamiharulaai VSO saathi bhetnchhau. Baglung saanu shahar chha. Busmaa Pokhara dekhi Baglung samma 3 ghantaa laagchhu. Succes! Stuur je antwoord op en maak kans op een prachtige prijs.

Pheri Bhetaulaa!
Liefs Petra

PS 1: Geen idee hoe lang een kaart of brief erover doet om hier in Nepal te arriveren, maar zeker 2-4 weken. En leuk om die briefjes van Ilse en/of Koen te ontvangen!

PS 2: Het uploaden van mijn foto’s lukt niet erg, maar t.z.t. zal ik een aantal foto’s op deze site zetten of een picasawebalbum openen, zodat jullie een indruk krijgen waar ik over schrijf.

• 10 December 2010 - 17:33

Margit Lukkezen:

Hoi Petra,

Heel veel plezier in Pokhara.
    Doe de groeten aan Rikie en Lalitha.
    Ik ben in het huis van Lalitha geweest Daar heb ik een hele gezellige avond gehad. Mooi huis om in te gaan wonen. Afgelopen zomer heb ik, samen met Bas en mijn 2 kinderen een week in het appartement van Rikie geslapen.
    Heel veel succes in het mooie Pokhara.

• 10 December 2010 - 19:21

Marike:

Hoi Peet,
    Gezellig dat de Sint ook even langs kwam!
    Aangezien de post er zo lang over doet, ga ik dan maar een nieuwjaarspakketje in plaats van een verjaarspakketje voor je maken :-)
    Succes en veel liefs van Marike

• 11 December 2010 - 12:58

Dorieke:

dat is een eitje... hier een voor jou:

Mero shreeman ra ma saath GhanTaa samma Busmaa jaaepachi KTM maa aunchau. Ahile haami Or2Kmaa beer piunchau. Ekdam raamro! :)

• 11 December 2010 - 17:33

Richard:

Het heeft wat moeite gekost om de Sint en z'n Pieten naar Nepal te sturen......Goed om te horen dat je er van genoten hebt.
    Uit de reactie van Marike blijkt dat je een goede keuze hebt gemaakt om in het huis van Lalitha te gaan wonen
    Veel plezier in Pokhara.

• 13 December 2010 - 15:47

Annette:

Hoi Petra

Gemerkt dat de post er lang over doet. Mailtjes gaan sneller.
    Ja ja, een leuke leraar en je leert de taal sneller. Zo zie je maar wat voor invloed een persoon voor de klas heeft. Ik waag me niet aan de vertaling van je hersenkraker.
    Veel plezier en succes!
    Annette

• 19 December 2010 - 23:35

Anneke:

Geweldig weer om je verhaal en belevenissen te lezen. Kijk er elke keer naar uit hoor. Zo te lezen voel je je al aardig thuis..... heel veel succes en alvast een heel goed en gezond 2011 gewenst, neem maar een goeie neut op het nieuwe jaar, doen wij het ook op jou.
    Liefs, Anneke.